fbpx

De geschiedenis van de jacuzzi

Zout water in uw HotSpring Spa
01/06/2019
Show all

De geschiedenis van de jacuzzi

Auteurs van een artikel dat vorig jaar in Nature Communications werd gepubliceerd beweren dat het microbiële leven begon in een natuurlijke warmwaterbron ( HotSpring ) in wat nu West-Australië is. Die natuurlijke warmwaterbron was een fantastische plek voor eencellige en ontluikende meercellige organismen om te gedijen. In feite floreerden die organismen tot het punt dat het leven uit de natuurlijke warmwaterbron trad. Zo begon de grote beweging van onze geschiedenis – van de hot tub van de natuur tot de moderne spa in uw eigen achtertuin. EEN LIEFDES VERHOUDING VANAF HET BEGIN.  Gezien wat we weten over de voordelen van hot-tubbing, denken we dat het veilig is om aan te nemen dat vroege mensen genoten van een goede duik. Toen ze op een turbulente warmwaterbron stuitten, hebben ze waarschijnlijk zichzelf ondergedompeld en er plezier in gevonden. Dus het is echt geen verrassing dat in de loop van de tijd sommigen begonnen zich te vestigen in de buurt van hete warmwaterbronnen op het Tibetaanse plateau in Centraal-Azië. De vele voordelen van de warmwaterbronnen hebben waarschijnlijk grote verlichting gebracht na een lange dag jagen en foerageren naar voedsel. Terwijl mensen zich eeuwenlang ontwikkelden, begon hun relatie met heet water te veranderen. Hier zijn een paar van de eerste innovaties:

• Heet water in woningen. In het oude Egypte bouwden de rijke mensen badhuizen in hun huizen en namen “douches” met de hulp van bedienden die kruiken water over hun hoofden goten. Deze methode was prima als jij degene was die baadde, maar hinderlijk voor bedienden die gedwongen werden om het water naar de kamers te verwarmen en te dragen.

            • Verbetering van natuurlijke warme bronnen. Oude Grieken bouwden “thermische complexen” op hete warmwaterbronnen, in de overtuiging dat het water de kracht had om te genezen. Ze zagen stoelen uit de natuurlijke rots en creëerden elegante en uitnodigende ruimtes om te baden en te ontspannen. De oude Romeinen kopieerden uiteindelijk de Griekse stijl en bevorderden de badtechnieken.

 • Kunstmatig gebouwde warmwaterbronnen. Vertrouwend op een oude vorm van beton, begonnen Romeinse architecten rond 200 vC openbare badhuizen te creëren. Tegen 33 na Christus waren er 170 baden gebouwd in Rome. Aquaducten, die alleen de zwaartekracht gebruikten om water van hogere hoogten te verplaatsen, leidden koud water naar de badhuizen. Een ingewikkeld verwarmingssysteem genaamd de hypocaust verwarmde het water en uiteindelijk ook de vloeren en muren. De oude Romeinen waren een ijverige en expansieve cultuur, en veel van de baden die ze bouwden, bestaan ​​nog steeds.

Na de val van het West-Romeinse rijk in 476 nC eindigde het onderhoud aan de grote gemeenschappelijke baden. Tijdens de Middeleeuwen verdwenen veel baden terwijl anderen werden omgebouwd tot sociale centra en, tot ergernis van de katholieke kerk, zelfs bordelen. De badtraditie bleef echter bestaan ​​in Japan en elders in de wereld, en waren een inspiratie voor de huidige bubbelbaden.

JAPAN INSPIREERT DE MODERNE HOT TUB

Terwijl mensen overal in de wereld van warm water genoten, werd in Japan de basis gelegd voor de moderne jacuzzi. Japan bestaat uit vulkanische eilanden met veel natuurlijke warmwaterbronnen waar mensen eeuwenlang gebruik van maakten. Uit de liefde voor warmwaterbronnen ontwikkelde de Japanners drie unieke stijlen van hete baden:

1. Onsens. Openbare of particuliere badhuizen op of rond natuurlijke warmwaterbronnen, die aardwarmte leverden.

2. Sentōs. Kunstmatig gebouwde gemeenschappelijke badhuizen, vergelijkbaar met Romeinse badhuizen en gebouwd in navolging van natuurlijke warmwaterbronnen. Sentōs worden verwarmd door ketels of ovens.

3. Ofuros. Privé, persoonlijke houten hot tubs gebouwd (of geïnstalleerd) voor thuisgebruik. Ofuro’s, traditioneel met hout verwarmd, zijn ongeveer zo groot als Amerikaanse badkuipen, maar ongeveer drie tot vier keer dieper. Bestemd voor ontspanning in plaats van netheid, zijn Ofuros de voorlopers van moderne bubbelbaden.

Na de Tweede Wereldoorlog brachten Amerikaanse troepen die terugkwamen uit Japan de badcultuur van de Onsen mee, evenals houten Ofuro-kuipen, en inspireerden ze de eerste houten bubbelbaden in de VS. Van daar gebruikten wijngaardarbeiders en migrerende “bloemenkinderen” afgedankte wijnvaten en vaten om in de jaren 60 met het maken van bubbelbaden te beginnen, en maakten zelfgemaakte, houtgestookte kachels met gevarieerd succes. ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *